PONIEDZIAŁEK 13.01.2025
OBIAD |
DESER |
ALERGENY |
Zupa kapuśniak z ziemniakami Makaron z serem herbata owocowa |
winogrona jasne serek homogenizowany |
1, 6, 7, 9, 10 |
WTOREK 14.01.2025
OBIAD |
DESER |
ALERGENY |
Zupa rosół z makaronem nitki Kluski śląskie, pieczeń ze schabu w sosie, surówka z kapusty czerwonej i jabłka kompot wieloowocowy |
gruszka |
1, 6, 7, 9, 10 |
ŚRODA 15.01.2025
OBIAD |
DESER |
ALERGENY |
Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami zabielana śmietaną Kasza gryczana, gulasz wołowy, surówka z papryki, ogórka i cebulki kompot wieloowocowy |
jabłko |
1, 6, 7, 9, 10 |
CZWARTEK 16.01.2025
OBIAD |
DESER |
ALERGENY |
Zupa kalafiorowa z zacierką zabielana śmietaną Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, pieczarkami i serem sok jednodniowy |
banan |
1, 6, 7, 9, 10, |
PIĄTEK 17.01.2025
OBIAD |
DESER |
ALERGENY |
Zupa krem z marchewki z grzankami zabielany śmietaną Ziemniaki z masełkiem i koperkiem, paluszki rybne, surówka z kapusty pekińskiej, kolorowej papryki i koperku, soczek 100% 200ml |
1, 2, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 14 |
STOŁÓWKA SZKOLNA ZASTRZEGA, ŻE Z PRZYCZYN OD NIEJ NIEZALEŻNYCH MOGĄ NASTĄPIĆ ZMIANY W PODANYM JADŁOSPISIE
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergie zamieszczamy wykaz 14 PODSTAWOWYCH ALERGENÓW wymagających uwzględnienia w poniższym opisie a powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE W FORMIE CYFR, POD KTÓRYMI ZNAJDUJĄ SIĘ WYSZCZEGÓLNIONE PONIŻEJ ALERGENY
1.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN tzn: pszenica, żyto,jęczmień, owies,orkisz, pszenica kamut oraz produkty pochodne z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę b) maltodekstryn na bazie pszenicy c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia
2.SKORUPIAKI i produkty pochodne
3.JAJA i produkty pochodne
4.RYBY i produkty pochodne z wyjątkiem a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina
5.ORZESZKI ZIEMNE i produkty pochodne
6.SOJA i produkty pochodne z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego
7.MLEKO oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie
9.SELER i produkty pochodne
10.GORCZYCA i produkty pochodne
11.NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
12.DWUTLENEK SIARKI oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10mg/l w przybliżeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13.ŁUBINY i produkty pochodne
14.MIĘCZAKI i produkty pochodne
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba że występuje ku temu wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku prosimy dostarczyć do szkoły stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka) Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla dzieci, zwłaszcza małych, może być kluczowe dla rozwoju.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, tymianek, bazylia, oregano,papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, cukier waniliowy, liść laurowy, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kminek, curry.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:glutenu,jaj,soi,selera i gorczycy.