Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Możemy je urozmaicić pyszną sałatką z rukoli, o czym przekonali się uczniowie klasy 2b, którzy przygotowali ją 14 lutego 2017r.Oto nasz podstawowy przepis, który można zmieniać zgodnie ze swoimi upodobaniami.
Składniki:
• 100g rukoli
• 1 pomidor
• 1/2 papryki czerwonej
• 3 łyżki ziaren słonecznika łuskanego
• 3 łyżki oliwy
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 1/2 łyżeczki oregano
Przygotowanie:
Rukolę opłukać dokładnie pod bieżącą wodą i zostawić do obcieknięcia. Na suchej, rozgrzanej patelni uprażyć ziarna słonecznika- ok 5min od czasu do czasu mieszając. Wystudzić. Pomidora i paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Oliwę, ocet i oregano wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami i ponownie dokładnie ze sobą wymieszać.Klasa 2b życzy smacznego!