Wtorkowe zajęcia, które odbyły się w ramach projektu "Fast food, czy slow food", w całości poświęcone były jabłkom, które są chyba najbardziej popularnymi rodzimymi owocami:)
O tym, że warto jabłka jeść, pod różnymi postaciami przekonywała - uczniów Edterka, oraz uczniów klasy 3c - pani Ilonka.
Uczestnicy warsztatów poznali różne gatunki jabłek - dowiedzieli się nie tylko jakie mają nazwy, ale także czy są soczyste, twarde i jak smakują (słodkie, kwaśne itd:).
Ta forma nauki bardzo nam przypadła do gustu - nie dość, że ciekawie to jeszcze smacznie:)
Druga część warsztatów odbyła się w Muzeum Górnośląskim. Tym razem o jabłkach w sztuce i nie tylko:) opowiadała pani Ania oraz pan Marek.
Uwrażliwiła nas na postrzeganie kolorów jakimi mienią się te pyszne owoce. Zachęceni do obserwacji martwej natury i pod czujnym okiem fachowca powstały przekolorowe papierowe odzwierciedlenia jabłuszek.
Na koniec odwiedziliśmy dział etnograficzny, gdzie dowiedzieliśmy się jak to nasze "starki" dbały o to, by ich dzieci - jadły dobrze i zdrowo:)