im. Mikołaja Kopernika w Bytomiu

SZKOŁA PODSTAWOWA NR 4

 Grupowy Obiad Grafika Wektorowa, Clipartów i Ilustracji - 123RF

PONIEDZIAŁEK 17.03.2025

OBIAD

DESER

ALERGENY

Zupa z soczewicy z ziemniakami

Makaron, indyk w sosie śmietanowo-pieczarkowym

kompot z owoców mieszanych

winogrona,

serek

1, 6, 7, 9, 10

WTOREK 18.03.2025

OBIAD

DESER

ALERGENY

Zupa ryżowa

Ziemniaki z masełkiem i koperkiem,

kotlet schabowy, marchewka na gęsto,

kompot z owoców mieszanych

banan

1, 3, 6, 7, 9, 10

ŚRODA 19.03.2025

OBIAD

DESER

ALERGENY

Zupa barszcz ukraiński z ziemniakami

zabielany śmietaną

Ziemniaki z masełkiem i koperkiem,

jajko sadzone,

kalafior z masełkiem i bułką, maślanka

jabłko

1, 3, 6, 7, 9, 10

CZWARTEK 20.03.2025

OBIAD

DESER

ALERGENY

Zupa szpinak z ziemniakami

zabielana śmietaną

Kasza bulgur, gulasz wołowy,surówka

z ogórka kiszonego, cebulki i papryki,

kompot z owoców mieszanych

gruszka

1, 6, 7, 9, 10,

PIĄTEK 21.03.2025

OBIAD

DESER

ALERGENY

Zupa grysikowa

Ziemniaki puree, klops rybny,

surówka z kapusty kiszonej i marchewki

soczek 100% 200ml

 

1, 2, 3, 4, 6, 7, 9, 10,

14

 

STOŁÓWKA SZKOLNA ZASTRZEGA, ŻE Z PRZYCZYN OD NIEJ NIEZALEŻNYCH MOGĄ NASTĄPIĆ ZMIANY W PODANYM JADŁOSPISIE

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergie zamieszczamy wykaz 14 PODSTAWOWYCH ALERGENÓW wymagających uwzględnienia w poniższym opisie a powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE W FORMIE CYFR, POD KTÓRYMI ZNAJDUJĄ SIĘ WYSZCZEGÓLNIONE PONIŻEJ ALERGENY
1.ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN tzn: pszenica, żyto,jęczmień, owies,orkisz, pszenica kamut oraz produkty pochodne z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę b) maltodekstryn na bazie pszenicy c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia
2.SKORUPIAKI i produkty pochodne
3.JAJA i produkty pochodne
4.RYBY i produkty pochodne z wyjątkiem a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina
5.ORZESZKI ZIEMNE i produkty pochodne
6.SOJA i produkty pochodne z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego
7.MLEKO oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia oraz produkty przygotowane na ich bazie
9.SELER i produkty pochodne
10.GORCZYCA i produkty pochodne
11.NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
12.DWUTLENEK SIARKI oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10mg/l w przybliżeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13.ŁUBINY i produkty pochodne
14.MIĘCZAKI i produkty pochodne
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba że występuje ku temu wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku prosimy dostarczyć do szkoły stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka) Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla dzieci, zwłaszcza małych, może być kluczowe dla rozwoju.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, tymianek, bazylia, oregano,papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, cukier waniliowy, liść laurowy, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kminek, curry.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:glutenu,jaj,soi,selera i gorczycy.


Copyright © 2019. All Rights Reserved.